Prefă-te până reușești!

Te rog să nu citești asta dacă debordezi de încredere în tine. Acest articol nu îți este dedicat J.
 

Probabil ai auzit de sintagma “Fake it till you make it!” sau tradus în limba română “Prefă-te până reușești!”. Ceea ce vreau să îți propun este un mic exercițiu legat de această afirmație.
Înainte însă să trecem efectiv la exercițiu, îți ofer o scurtă incursiune în studiile efectuate de Amy Cuddy, doctor în psihologie, profesor la Harvard și specialist în psihologie socială. Ea a studiat efectul poziției corporale asupra unor hormoni produși de corpul nostru, și anume testosteron (așa zisul hormon al puterii) și cortizol (hormonul stresului).

Concluziile studiilor ei au relevat faptul că modul cum gândim și ce credem despre noi nu-i influențează doar pe ceilalți, ci și pe noi înșine. Aceste studii sunt legate de postura corpului și limbajul nonverbal. Ea a evidențiat faptul că nu doar mintea ne afectează corpul, ci și corpurile noastre ne schimbă mintea.

Și acum hai să trecem la exercițiu. Durează doar două minute, dar îți poate schimba modul în care te simți în momentele în care nu ai încredere în tine sau îți poate schimba atitudinea înaintea unor situații stresante cum ar fi: un interviu, vorbitul în public, o ședință importantă sau o prezentare.
Tot ce trebuie să faci este să-ți modifici poziția corporală și să adopți o poziție de putere. Deci, îndreaptă corpul, trage umerii spre spate, ridică barbia din piept, stai cu picioarele bine înfipte în sol și adu un zâmbet încrezător pe față. Ocupă cu încredere spațiul tău! Stai așa pentru cel puțin două minute. Atât. Poți să faci asta ori de câte ori îți amintești. La început s-ar putea să ți se pară forțat, însă încetul cu încetul vei vedea că vei căpăta încredere în tine facând asta, te vei descurca mai bine în fața publicului, vei vorbi mai hotărât și vei fi mai optimist.

Dacă simți că lipsa încrederii în tine te afectează, merită să încerci.

Iar dacă îți dorești să ai o stimă de sine stabilă, sănătoasă, care să te ajute să te bucuri de fiecare moment, îți propun Programul de creștere a stimei de sine prin coaching. Mai multe detalii poți afla pe www.oklifecoaching.com.

Enjoy and Shine!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Un moment cu tine...

Când noaptea îți devine dușman

Hell isn’t a bad place to be